Bakåtvänd bilbarnstol bäst i test

En bakåtvänd bilbarnstol är någonting som brukar finnas på alla nyblivna föräldrars inköpslista. När det kommer till barn i bil och bilbarnstolar finns det många saker att tänka på för att säkerheten för ditt barn ska vara så hög som möjligt. För att du som förälder ska göra rätt val gällande bilbarnstolar är det viktigt att förstå skillnaden mellan olika modeller, när de ska användas och hur de fungerar. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta innan du ska köpa din första bakåtvända bilbarnstol.

När börja använda bakåtvänd bilbarnstol?

De första månaderna bör bebisen åka bil i ett babyskydd. När barnet själv kan sitta stadigt och stabiliserat sin nacke är det dags att byta till bakåtvänd bilbarnstol. Detta inträffar vid ungefär 6 månader och bilbarnstolen kan sedan användas upp till ca 4 år. Tillverkaren av bilbarnstolen specificerar lämplig vikt och längd.

Bästa bakåtvända bilbarnstolen – Bäst i test

Vändbar bilbarnstol med Isofix – Britax Dualfix 2R

Vändbar bilbarnstol med ISOFIX fästen

Britax Dualfix 2R är en mycket populär vändbar bilbarnstol som gör att ditt barn åker skönt och säkert i bilen.

Montering

Denna bilbarnstol monteras i medföljande ISOFIX-bas och bilens ISOFIX-fästen. ISOFIX är en internationellt standard som gör att du kan känna dig trygg med att stolen är rätt monterad och sitter säkert. ISOFIX-stolar är väldigt enkla att montera och även att plocka bort.

Säkerhet

Detta är en mycket säker bakåtvänd bilbarnstol. Justerbart nackstöd och djupa sidovingar gör att barnet är väl skyddat, även vid sidokollisioner. Barnet spänns fast med ett bekvämt skyddande fempunktsbälte.

Bekvämlighet

Britax Dualfix 2R går att anpassa efter hur ni vill ha den. Stolen är vändningsbar vilket underlättar vid in och uttagning. Detta ökar även stolens livslängd då den kan fortsätta användas som framåtvänd bilbarnstol vid ett senare tillfälle. Stolen kan lutas i flera lägen för maximal komfort. Sittdynan är av mjukt material som tål maskintvätt.

Sammanfattning

Sammanfattningsbis är Britax Dualfix 2R ett riktigt bra val för dig som letar efter en bakåtvänd bilbarnstol med ISOFIX. Bilbarnstolen har hög säkerhet och är enkel att använda och montera. Därtill gör ett konkurrenskraftigt pris denna bakåtvända bilbarnstol till ett toppval!

Axkid Minikid 1 – Bakåtvänd bilbarnstol med trepunktsfäste

Bakåtvänd bilbarnstol som har klarat plustestet

Minikid är den bakåtvända bilbarnstolen som har vunnit flera tester och rekommenderas av många experter! Det här är ett riktigt bra val för dig som letar bakåtvänd bilbarnstol som fästs med bilens trepunktsbälte.

Montering

Denna bilbarnstol är utrustad med ett långt stödben, vilket möjliggör en enkel montering i de allra flesta bilar. Med det självspännande förankringsbandet sätter du enkelt fast stolen i bilsätet. Bilbarnstolens lutning kan därefter justeras med hjälp av stödbenets längd. Stolen kan monteras överallt i bilen där det finns trepunktsbälte.

Säkerhet

Axkid Minikid 1 är en plusgodkänd bakåtvänd bilbarnstol. Plusgodkänd innebär att stolen klarat extra höga krav på säkerhet. Läs mer om plustestet här. Sidoskydden på stolen är väl tilltagna vilket ger ett bra skydd vid sidokollision. Nackskyddet är justerbart efter barnets längd och ger ett bra stöd.

Bekvämlighet

Minikid 1 har i flera tester utmärkts som en bekväm och rymlig bilbarnstol att sitta i för barn. Det automatiska nackskyddet kopplat till stolens bälte gör att nackskyddet alltid kommer sitta perfekt för ditt barns säkerhet och komfort. Utöver detta kan du justera lutningen så att ditt barn verkligen sitter perfekt i stolen.

Sammanfattning

Om du letar efter en smidig, säker och bekväm bakåtvänd bilbarnstol är detta ett mycket prisvärt alternativ. Med ett godkänt plustest och flera utmärkelser passar den här bilbarnstolen de allra flesta barnfamiljer.

Bakåtvänd bilbarnstol köpguide

Med bakgrund av att bilbarnstol är ett av de större inköpen du gör som nybliven förälder känns det ofta bra att ta reda på så mycket information som möjligt innan ditt köp. I den här delen av artikeln går vi igenom de vanligaste frågorna gällande bilbarnstolar och vad du bör tänka på när du köper en bakåtvänd bilbarnstol.

Hur länge håller en bilbarnstol?

En bilbarnstol har en livslängd på ungefär 10 år. Det är dock viktigt att känna till att om bilbarnstolen har varit med om en olycka eller kollision ska bilbarnstolen omedelbart bytas ut. Detta beror på att stolens konstruktion och skydd kan ha försvagats vid en kollision.

Kan man köpa bilbarnstol begagnat?

Det finns flera som säljer begagnade bilbarnstolar. Ifall du bestämmer dig för att köpa en bilbarnstol är det viktigt att kontrollera så att bilbarnstolen inte har varit med i någon olycka eller kollision. Detta kan vara svårt för dig som köpare att kontrollera om du köper bilbarnstolen av en okänd säljare. Utöver detta är det även viktigt att du kontrollerar om det finns garanti kvar på stolen, monteringsanvisningar samt att stolen fungerar som den ska.

När byter man bilbarnstol?

Barnets första månader sitter bebisen i ett babyskydd vid bilåkning. När barnet kan sitta upp och kontrollera sin nacke är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Rekommendationen är att barn ska åka så länge som möjligt i en bakåtvänd bilbarnstol, i alla fall upp till 4-5 år. För att vid 4-5 års ålder återigen slippa köpa en ny bilbarnstol kan du redan från början välja att köpa en vändbar bilbarnstol.

Vad är en ISOFIX bilbarnstol?

ISOFIX är en internationell standard för fästanordningar i bilar. ISOFIX är framtagen av bilindustrin tillsammans med forskningen för att skapa en så säker fästanordning som möjligt. I princip alla bilar producerade och sålda i Sverige efter 2004 är utrustade med ISOFIX. ISOFIX-fästena är lokaliserade mellan sittdynan och ryggstödet i din bil. Om du har ISOFIX-fästen i din bil är det absolut rekommenderat att köpa en bilbarnstol med ISOFIX-kompatibilitet.

Hur ska barnet sitta i bilbarnstolen?

En bakåtvänd bilbarnstol ska inte luta mer än 30 – 35 grader. Övriga saker att tänka på när du placerar barnet i bilbarnstolen är att barnet inte ska ha för mycket kläder på sig. Om barnet har stora ytterkläder på sig ökar risken för att barnet inte är tillräckligt fastspänt. En tumregel är att det ska vara två fingrar mellan bältet och barnet när barnet är fastspänt.

Lämna en kommentar