Så väljer du rätt barnvagn – Tips och råd

Så väljer du rätt barnvagn

Så väljer du rätt barnvagn
Tips och råd

Det finns en rad olika typer av barnvagnar och när man först börjar leta efter rätt barnvagn kan det verkligen kännas som en djungel att hitta rätt. Därför skrev vi ihop en översiktlig guide som kan hjälpa dig hitta just den vagn som är rätt för dig och ditt barn. Vi kommer svara på följande frågor:

 • Vad är bra att tänka på när man köper barnvagn
 • 9 olika tips och råd vid val av barnvagn
 • Vad ska man tänka på när man köper en begagnad barnvagn

Ett bra första steg brukar vara att fundera över hur ens livsstil ser ut och vad som kan komma att krävas av vagnen. Men låt oss titta på olika saker att utvärdera när det kommer till barnvagnar

Vilken typ av barnvagn behöver du? Olika typer av barnvagnar

 • Duovagn: Har ett chassi där man kan använda både en liggdel och en sittdel. Det gör att vagnen går att använda från nyfödd (liggdel) tills det har blivit större och vill sitta upp (sittdel). Vi använder en duovagn och är mycket nöjd med den typen av vagn. Som tillbehör har man en insats som lätt kan lyftas ur vagnen
 • Sittvagn: Används främst när barnet har blivit lite större och kan sitta ordentligt själv.
 • Syskonvagn/tvillingvagn: Om du har två barn i olika åldrar som behöver åka barnvagn, satsa på en syskonvagn. Om du har tvillingar, köp en tvillingvagn.
 • Resevagn: Är mindre och smidigare än en ”vanlig” barnvagn, däremot, på bekostnad av komfort och robusthet
 • Löparvagn: Utformad för att springa med, gå raska promenader, eller bara vill ha en smidig vagn som rullar lätt och är möjligen lite mer anpassad för terräng
Välj den bästa barnvagnen

Chassi på barnvagnen

Känn hur chassit på vagnen känns, det ska kännas stabilt, fast och av bra kvalitet, och inte upplevas som vingligt och ostadigt. Viktigt också att känna så inte chassit på vagnen känns onödigt tungt och klumpigt, det blir lätt rätt tungt att gå med vagnen långa sträckor då, speciellt när ditt barn växer till sig.

En annan bra sak att kolla på är ifall sittdelen är vändbar. De flesta föredrar en vändbar sittdel så att barnet kan sitta vänd mot dig första tiden i sittdel. En tumregel kan vara trehjulingar har framåtvänd sittdel och fyrhjulingar har vändbar, men detta kan variera mellan märken och modeller.

Vidare, har du bil så är det viktigt att veta att storleken funkar med bilens bagageutrymme. Bra idé att testa fälla ihop och packa in vagnen i bilen, eller i alla fall mäta, för att se så det får plats. En barnvagn tar mer plats än vad man tror – iaf vår erfarenhet.

Relaterat till det, se om det går att kombinera med babyskyddet för bilen. Vi köpte en adapter som gjorde att vi kunde fästa vår Britax babyskydd på barnvagnen och vår son kunde sitta kvar i babyskyddet och vi kunde köra från garaget upp till lägenheten med hjälp av barnvagnen på ett enkelt sätt.

Sammanfattningsvis tänk på följande när du kollar på barnvagnens chassi:

 • Det ska kännas som det är stabilt, bra kvalitet och inte upplevas vingligt, samt inte för tungt och onödigt klumpigt, gärna ett lättviktsmaterial av bra kvalitet som ger en stabilitet
 • Är sittdelen vändbar eller ej
 • Har du bil, viktigt att veta att storleken funkar med bilens bagageutrymme
 • Se om det går att använda babyskyddet antingen direkt på fästordningen eller via adapter
Välj en barnvagn med ett bra handtag

Handtag på barnvagnen

När det kommer till handtag, vilket kan kännas som en liten och förhållandevis oviktig del av vagnen först, så skulle vi tipsa att titta på:

 • Justerbart. Hur väl går handtagen att justera för personer av olika längd
 • Komfort. Hur sköna är handtagen att hålla i och får du ett fast grepp om handtagen
 • Stabilt. Går det att hänga en skötväska, organizer (liten väska) eller påsa på handtaget utan att blir ostadigt

Olika typer av handtag till barnvagn

Allmänt kan man säga att det finns tre typer av handtag:

 1. Knäledshanddtag. Höjden anpassas genom att vika det uppåt eller nedåt.
 2. Teleskophandtag. Dras ut från chassit och man anpassar då handtaget genom att skjuta det nedåt eller uppåt
 3. Fasta handdtag. Går inte att justera på samma sätt och har oftast ett eller två lägen.

Om du har planerat att ha en barnvagnsvaggare på din barnvagn spelar det ingen roll vilket handtag du väljer. Flera produkter, till exempel Sleepytroll Baby Rocker passar på alla barnvagnar.

Bra bromsar barnvagn

Bromsar på barnvagnen

Säkerheten på din framtida barnvagn är av yttersta vikt. Kortfattat vad som kan vara bra att titta på när det kommer till bromsarna på barnvagnen

 • Stabila: Hjulen ska sitta stabilt och bromsen vara lätt att sätta på (men lite svårare att stänga av så att den inte låser upp sig själv av misstag).
 • Parkeringsbroms: Se till att vagnen har en bra parkeringsbroms, en som är enkel och bekväm att manövrera, och helst låser två hjul (istället för ett) så att den ger extra säkerhetsmarginal
 • Prova: Testa vagnen för att se hur bromsarna känns, är det bekvämt att koppla på eller av bromsarna med exempelvis lättare skor

Olika typer av bromsar på en barnvagn

Här är en snabb översikt över de olika typerna av bromsar som vanligtvis ses på barnvagnar.

 • Fotbroms: Du manövrerar den med foten och låser fast hjulen
 • Handtagsbromsar: Manövreras med händerna, vanligare på joggingvagnar och strollers
 • Aktiv handbroms (cykelliknande broms): Mer känslig, placerad på joggers vanligen, fungerar som bromsarna på cyklar
 • Autostopp för barnvagn: Finns på ett fåtal barnvagnar, den kopplas in automatiskt om händerna lyfts från styret
 • Vissa vagnar har även en indikator som talar om för dig om vagnen är i låst läge (ex röd) eller olåst läge (ex grönt)
Välj rätt hjul till din barnvagn

Hjul på barnvagnen

Hjulen på barnvagnen är viktiga för bra stötdämpning och för att du enkelt ska ta dig fram med vagnen

Några tips att titta på när det kommer till hjul på barnvagnar

 • Stabilt: Viktigt att hjulen ska sitta stabilt
 • Avtagbar: Går hjulen att ta av. På de flesta barnvagnar går det vilket underlättar när man behöver göra barnvagnen lite mindre vid ihopfällning
 • Vilken typ av hjul: Vad för typ av hjul passar er bäst, exempelvis om du är en person som bor en bit utanför stan, eller gärna rör dig i skog och mer terräng, skulle vi rekommendera att titta på en vagn med lite kraftigare hjul och extra fjädring.

Olika typer av hjul på en barnvagn

Låt oss gå igenom några av de vanligaste hjulyperna till barnvagnar

 • Lufthjul: som ett cykelhjul – ett gummihölje med en luftslang i och du kan därför själv välja hårdhet genom hur mycket luft du fyller på. Dock, som du säkert inser, man kan råka ut för punktering och då byter man slang och i vissa fall hjul på samma sätt som på en cykel.
 • EVA-hjul: är helgjutna och helt i plast och har ibland en luftkanal på insidan. EVA-hjul är punkteringsfria och lätta att sköta, samt att de är lätta. Däremot, eftersom de är hårda och stumma så blir inte körkänslan lika bra som med lufthjul, dessutom tenderar de att vara ganska hala och inte ha lika bra grepp som lufthjul.
 • Skumfyllda hjul: Som en kombination av lufthjul och EVA-hjul.

Vilken typ av hjul ska man då välja. Det beror helt enkelt på hur man tänkt använda barnvagnen. Exempelvis, lufthjul är fjädrande och är det bästa alternativet på ett ojämt underlag, som till exempel grusvägar, terräng, skogsstigar osv. Nackdelen med lufthjul är som vi redan nämnt att de kan få punktering. Vi har fått punktering en gång under 10 månaders användande, och det var inte problem att byta slang. Punkteringsfria hjul, EVA-hjul, är hårdare och ger inte samma fjädring som lufthjul och gör sig bäst på ett jämnare underlag i exempelvis stadsmiljö.

Fälla ihop barnvagnen

Ett par tips att titta efter när man provar fälla ihop en barnvagn

 • Enkel: Den ska vara enkel och smidig att fälla ihop. Får du ihop den enkelt – de första gångerna känns det ofta som att man behöver en bruksanvisning (tro mig, det gjorde vi men man lär sig fort), men sen ska det kunna gå enkelt och smidigt.
 • Förvaring: Den får plats i alla dina förvaringsutrymmen, exempelvis i bilens bagageutrymme och i bostaden
 • Lås: Har låsfunktioner för ihopfällt läge och när den är uppfälld
 • Fungerer som ska: Köper du en begagnad vagn är det viktigt att kolla så att den fortfarande går att fälla ihop och att det går att göra enkelt

När man hamnar i situationen att snabbt behöva få in vagnen i bilen så är det skönt att ha en vagn som man enkelt bara kan fälla ihop och lätt får in i bagageutrymmet.

Design på din barnvagn

Kanske inte den viktigaste aspekten, men självfallet ska man gilla designen på sin vagn. Här kommer ett par tips att tänka på

 • Viktigt att du gillar designen på vagnen och går efter ditt tycke och smak
 • Går det att påverka utsendeet, exempelvis genom att byta ut tyger, tillbehör, med mera.
 • Är designen en sådan som är lätt att sälja vidare. Exempelvis en mer ”neutral” vagn kan möjligen vara lättare att sälja begagnad än en med ett mer unikt utseende, men igen, upp till var och en vad man gillar för design och utseende.

Tillbehör till barnvagn

När det gäller barnvagnar är det sällan man som förälder bara går ut med barnvagnen utan några som helst tillbehör. De allra flesta barnvagnar har goda möjligheter att använda sig av tillbehör, som till exempel barnvagnsvaggare. Många föräldrar uppskattar att kunna sätta fast en barnvagnsvaggare, mugghållare och en skötväska på handtaget. Kontrollera därför så att barnvagnen har ett ordentligt handtag som kan bära dessa tillbehör utan att kännas för litet.

Köpa en begagnad barnvagn

Att köpa en begagnad barnvagn kan vara ett lockande alternativ för att få ekonomin att gå ihop under småbarnsåren. När du köper en begagnad barnvagn är det samma principer som gäller vid alla begagnade köp. Kontrollera slitaget på barnvagnen, att alla funktioner fungerar och att barnvagnen känns som bra kvalité. Tänk på att göra dessa kontroller innan köp då du inte har samma garantier och säkerheter vid köp från en privatperson som när du köper en ny barnvagn.

Sammanfattning av de bästa tipsen för att köpa barnvagn

Det kan kännas överväldigande att köpa den första barnvagnen. Därför har vi i den här artikeln gått igenom de bästa tipsen och råden för dig som ska köpa en barnvagn. Våra samtliga tips för dig som ska köpa en barnvagn handlar om att du som förälder ska tänka efter vilka funktioner som du vill ha på er nya vagn. Därefter är det viktigt att jämföra barnvagnar och dess funktioner. Slutligen så handlar det till stor del att hitta en barnvagn som du tycker fungerar bra och är inom din budget. Vi hoppas att den här artikeln har gett dig lite mer kunskap inom barnvagnar och dess funktioner, samt vad som är viktigt att tänka på när du köper en barnvagn.

Lämna en kommentar